Islam lär oss att alltid tänka positivt!

 

Det är väldigt viktigt att man som person har ett positivt tänkande eftersom det hjälper en att må bra och utav detta stärker man först och främst sitt självförtroende men även sin tro gentemot Allah s.w.t. Vår fantastiska religion Islam lär i stort sett alla människor men särskilt oss muslimer att ha ett positivt tänkande hela tiden. Det uppstår situationer i livet som vi alla kan uppleva som jobbiga men sedan är det beroende på varje enskild person hur man tar sig igenom den situation man befinner sig i. Det viktiga är att man inte ger upp utan kämpar vidare för att så fort man har gett upp och inställt sig på att man ”inte” kommer att klara av situationen börjar det negativa tänkandet hos personen. Av vår kunskap idag vet vi att när ett negativt tänkande börjar ta fart hos människan är det sedan väldigt svårt att ställa in sin hjärna på att tänka positivt. Därför är det viktigt att man som person är starkt troende mot Allah s.w.t och litar på att man endast genom Guds hjälp skall lyckas.

Något man ständigt ska vara medveten om är att när någonting som vi anser är negativt som drabbar oss kan det ibland istället innefatta något positivt. Det är sällan vi tänker på det eftersom vi mer fokuserar oss på det negativa. En sann händelse om just detta kanske kan hjälpa oss enklare att förstå hur viktig ett positivt tänk och stark förlitning på Allah s.w.t egentligen är.

För många år sedan levde en kung i sitt kungarrike tillsammans med sina nära och kära. Den som mest spenderade tid med kungen var hans närmsta man det vill säga hans rådgivare. En dag skulle kungen ut på jakt tillsammans med sina riddare, till jakten skulle allt självklart förberedas och då var det minsann rådgivarens ansvar att se till att allt var på plats inför jakten enligt kungens befallning. Till jakten bad kungen rådgivaren om en vass kniv när kungen tog emot kniven från rådgivaren medförde det att kungens ena finger skars av.

När rådgivaren såg denna händelse tittade han genast upp och sade:

-”Shukranlillah” tack gode Gud det är säkert något positivt i detta!

När kungen hörde rådgivaren säga det blev han genast vansinnig och sade:

-Är du galen! Ser du inte att jag precis förlorat ett finger vad är det som är positivt med detta?

Rådgivaren sade:

-Det vet jag inte men jag är säker på att det är något positivt med det enligt Guds planer.

Efter deras korta dialog blev kungen förbannad och upprörd vilket medförde en befallning om att fängsla rådgivaren. Trots att kungen var skadad blev inte jakten inställd, nu gick kungen tillsammans med sina män ut på jakt. Under tiden de var på jakt gick kungen helt plötsligt vilse och blev borttappad från sina riddare. Kungen försökte med allt möjligt för att hitta tillbaka men det gick inte istället blev han bortrövad av kannibaler. När kungen såg kannibalerna blev han jätterädd och bad dem att skona hans liv. De band honom med rep o var på väg att offra kungen inför deras gud. Men precis då såg en av kannibalerna att kungen saknade ett finger och sade högt:

-Hörni! Honom kan vi inte offra! Han är ju inte ens hel, han saknar ett finger!

Detta fick kannibalerna att tänka efter vilket gjorde dem tvungna att släppa honom. När kungen blev frisläppt hittade han genast tillbaka till sina män och tillsammans återvände de sedan till kungarriket.

Efter att ha upplevt en skrämmande händelse väckte tanken hos kungen vad det innebär att befinna sig mellan liv och död, samtidigt kom han ihåg rådgivarens ord om ett positivt tänkande och att varje orsak har en mening. Kungen var nästan i chocktillstånd hur är det möjligt undrade han då och då. När han inte längre klarade av att tänka om på det föregående beordrade han genast sina soldater att frisläppa rådgivaren från fängelset. När rådgivaren kom fram till kungen blev kungen jätteglad och berättade genast om dagens händelse för rådgivaren.

Kungen sade:

-Min käre rådgivare hur ska jag tacka dig, ditt positiva tänkande räddade mitt liv idag. Jag förstår nu det positiva med fingret efter dagens händelse men jag skulle vilja fråga dig en fråga. Vad var det positiva med dig? Jag menar när jag just då blev vansinnig så beordrade jag om att fängsla dig, vad var så positivt med det?

Rådgivaren log och sade:

-Helt ärligt, det som var positiva med mig idag var att du fängslade mig. Med andra ord om du inte skulle ha beordrat om att fängsla mig skulle jag ha fått följa med dig ut på jakten, och som du vet får en rådgivare aldrig lämna sin kung ur sikte. När kannibalerna märkte att du saknade ett finger släppte dem dig genast. Men mig då? Eftersom jag inte saknade  ett finger skulle dem ha dödat mig i ditt ställe.

Om vi nu lämnar historien om kungen och rådgivaren kan vi ställa oss frågan vad har vi lärt oss utav denna händelse?

Avslutningsvis är det återigen väldigt viktigt att när vi bemöter motgång i livet medför även det något positivt. Ha hela tiden ett positivt tänkande då det till mesta gynnar dig själv men även din omgivning i det verkliga livet.

Skriven av: Batool Zehra